WirusPC.pl: Czy Linux to dobry system? - WirusPC.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Czy Linux to dobry system? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Stachursky Ikona

• Grupa Forumowicze
  • Postów 2
  • Rejestracja 18-stycznia 10

Napisano 18 stycznia 2010 - 01:03

Siemanello!

Mam taką zapytke B) . Kiedyś próbowałem bawić się w Linuksie, ale jakoś mi to nie wyszło (pare latek temu B) ). Trzeba było nieźle się napocić przy konsoli, a to nie dla mnie więc się poddałem.
Czy teraz wygląda to lepiej? Mam słaby sprzęcior, nowe systemy wychodzą, a ja nawet ich nie zainstaluje pewnie. Słyszałem, że Linux szama mało zasobów, więc coś dla mnie :P jest jakieś distro co je instalne raz i moge śmigać bez instalacji dodatków, kodeków itp? Takie proste i lajtowe w obsłudze B)

Yo!
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   rootkitty Ikona

• Grupa Forumowicze
  • Postów 10
  • Rejestracja 21-grudnia 09

Napisano 18 stycznia 2010 - 11:48

Używam Linuksa na desktopie od ładnych paru lat i moje zdanie jest takie: Linux to wciąż system dla fanatyków :)

Co prawda coraz więcej jest tzw "zwykłych" użytkowników, jednak duża część z nich prędzej czy później daje sobie spokój (zazwyczaj w momencie pojawienia się pierwszego problemu, który okazuje się być nie do przeskoczenia dla kogoś, kto oczekiwał drugiego Windowsa). Są takie dystrybucje, które starają się pod względem łatwości obsługi jak najbardziej przypominać systemy z Redmond, jednak pozostaje odwieczny problem sterowników i obsługi sprzętu - nadal nie wszyscy producenci traktują ten system poważnie, a open-source'owa społeczność też nie ze wszystkim daje radę (napisanie kompatybilnego sterownika bez dostępu do źródeł oryginału i pełnej specyfikacji produktu nie jest raczej zbyt prostym zadaniem... )

Inną sprawą jest budowa systemu - posiada on wiele zaawansowanych możliwości jakich brakuje w systemie Windows, które jednak "zwykłemu" użytkownikowi nie są do niczego potrzebne, a wręcz przeciwnie - mogą powodować dezorientację czy wręcz frustrację. System przyjazny użytkownikowi ukrywa przed nim swoją strukturę wewnętrzą, tak aby użytkownik nie zdawał sobie nawet sprawy z jej skomplikowania. Jest to nie do końca zgodne z założeniami Linuksa, który stawia raczej na użytkowników "świadomych", nie ukrywa przed nimi zaawansowanych opcji, nie narzuca sztywnych rozwiązań.

Powiedzmy sobie prawdę: Linux nie był stworzony jako system desktopowy dla mas. Z założenia był to system dla administratorów, programistów, specjalistów IT - ludzi którzy potrafią docenić jego możliwości i z nich korzystać. W ciągu ostatnich paru lat zaczęło się to powoli zmieniać, społeczność linuksowa, zaczęła promować system i wychodzić na przeciw potencjalnym nowym użytkownikom. Jednak jeszcze długa droga, zanim Linux na dobre trafi pod strzechy (do pani Krysi z gazowni czy woźnego Mietka). A może nigdy nie trafi.
Osobiście nie będę z tego powodu jakoś wyjątkowo rozpaczać :) Nic na siłę.

A co do zasobożerności - najnowsze dystrybuje również potrzebują ramu. Można zrezygnować z rozbudowanego środowiska graficznego na rzecz jakiegoś lżejszego (np Xfce), ale traci się w tym momencie na "przyjazności" systemu.

Moja rada jest taka - jeśli chcesz poznać Linuksa i znajdziesz trochę cierpliwości dla tego systemu, stoi przed Tobą cała gama przeróżnych dystrybucji (z Ubuntu na czele). Na początek polecam lekturkę http://jakilinux.org
Jeśli natomiast szukasz drugiego Windowsa, nie tędy droga.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   crackedSky Ikona

• Grupa Forumowicze
  • Postów 34
  • Rejestracja 23-grudnia 09

Napisano 19 stycznia 2010 - 12:41

Nowe wersje dystrybucji takich jak np. Ubuntu są dość zasobożerne, ale nie ma porównania z najnowszymi systemami Microsoft'u.

Zawsze mozna zainstalowac srodowiska xfce lub jeszcze lzejszy fluxbox (uzywam i bardzo lubie).

Jeśli nie jesteś nałogowym graczem oraz masz trochę chęci do nauki linucha (wsparcie społeczenstwa jest bardzo dobre), to

warto sie nim zainteresowac. W takim wypadku moznaby nawet traktowac linucha jako podstawowy system.

Od paru lat domyslnym systemem na moim kompie jest ubuntu, glownie z tego powodu, ze nie ma zadnych problemow

z wykrywaniem sprzetu. Zapewne jesli jakis sprzet by nie dzialal i nie daloby sie go zainstalowac, wtedy nie byloby tak rozowo. 

W moim przypadku takie urzadzenia jak kamera internetowa, modul bluetooth, irda, karta wifi, karta dzwiekowa usb z spdif zostaly

poprawnie wykryte i dzialaja stabilnie. Nie zdarzyla jeszcze mi sie sytuacja, w ktorej linuch mnie ograniczal.

Nawet ostatnio drukowalem napisy przez lightscribe bez zadnego problemu.
Spiraling up through the crack in the sky... The martyr is ending his life for mine.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Prim3 Ikona

• ...
  • Grupa Forumowicze
  • Postów 52
  • Rejestracja 12-grudnia 09

Napisano 09 lutego 2010 - 10:28

Zależy co rozumiesz przez "dobry system" ;)
I have witnessed their capacity for courage, and though we are worlds apart, like us, there's more to them than meets the eye. I am Optimus Prime, and I send this message to any surviving Autobots taking refuge among the stars. We are here. We are waiting.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   crackedSky Ikona

• Grupa Forumowicze
  • Postów 34
  • Rejestracja 23-grudnia 09

Napisano 05 lipca 2010 - 11:19

I jak tam, były jakieś próby?
Spiraling up through the crack in the sky... The martyr is ending his life for mine.
0

Strona 1 z 1